luni, 13 ianuarie 2014

Fructele si coaja lor otravitoare. Substantele din coaje citricelor si altor fructe din import

Fructele si coaja lor otravitoare. Substantele din coaje citricelor si altor fructe din export

In perioada de iarna, pietele, supermarketurile abunda in fructe precum portocale, lamai, minole si mandarine. Sunt aranjate frumos si parca zambesc, iar noi le vrem.
Au aspect delicioase si le cunoastem de a a avea multe vitamine si, mai ales, sint ieftine. Putini cunosc faptul ca, din pacate, in coaja acestor fructe se afla si substante care nu au ce cauta la masa noastra.

Cate vitamine contine un fruct care se coace in timpul transportului!?

Daca as intreba o persoana de la tara, cred ca ar stii raspunsul, dar unul de la oras nici nu ar vrea sa raspunde nu il intereseaza. 
Doar ce stie ! Fructele contin vitamine!


Dar fructele cat mai proaspete contin vitamine, depinde si de tipul fructului sunt si exceptii! insa cele mai mai multe vitamine si minerale contin fructele care sunt coapte la soare, sunt culese la coacerea lor, crescute  intr-un mediu nepoluat. 
Cele care se coc in timpul transportului, rosiile, mandarinele, clementinele....nu mai au aceiasi aport de vitamine si minerale dacat cele care coc in mod natural. Ne mai vorbind despre acele chimiciale cu care sunt invelite, doar coaja adevarat.

Substantele din coaje citricelor si altor fructe din import


Fructele sint aduse din tarile de origine in containere speciale. 
Pentru a fi protejate de alterare, pe parcursul transportului si in depozite, coaja lor este tratata cu substante chimice care, teoretic si in mod normal, nu afecteaza pulpa fructelor. Substantele nu au miros usor de sesizat si sint greu de detectat. 
Conform Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, ele nu prezinta nici un pericol, daca nu sint inghitite. Cu alte cuvinte, daca nu consumam si coaja fructelor.

In Romania insa, foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aroma prajiturilor, coaja rasa de portocale sau de lamai, conservata cu zahar. In acest fel, substantele cu care au fost tratate fructele ajung direct in preparatele noastre, care devin astfel un pericol, in special pentru cei mici, dar si pentru adulti. Putem fi afectati prin aparitia unor intoxicatii sau alergii.

Atentie la prajituri! Nu mai folositi coaja rasa!


Iata substantele folosite pentru conservarea citricelor si efectele produse de ele:

* E 230 Difenilfenol - Conservant artificial. Este un pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomanda spalarea pe maini dupa decojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca sangerari interne, daca este ingurgitat in concentratii mari. Doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg / kg corp.

* E 231 Ortofenilfenol - conservant de suprafata. Poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii. Doza maxima admisa prin lege este de 0,2 mg / kg corp.

* E 233 Tiabendazol - fungicid utilizat pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg / kg corp.

Informatile de mai sus au fost publicate de un grup de cercetatori de la Universitatea din Wageningen, Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, din Galati.
 
Acest articol este partial preluat de pe site www.ecolife.ro
Multa sanatate insa mare grija in alegerile zilnice facute!

Cele 5 portii de legume si fructe pe zi cu forever Nature 18

contact

0765 24 68 78

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu