duminică, 28 august 2016

Dependent de smartphone, nomophobe, sau doar un homosapiens curios ?!


Dependent de smartphone, nomophobe, sau doar un homosapiens curios ?!

Perspectiva din care sciru acest articol este al utilizatorului de internet probabil la pragul de a fi „dependent de internet sau de informații” și perspectiva persoanei care se plimbă cu privirea îndreptat spre lumea din jurul ei, în loc să fie atent la smathponul sau.
Unul dintre studiile pe care le-am citit ca și concluzie scria:
Este mai ușor să controlezi timpul petrecut online decât să fii total abstinent.”

Din pactate sunt prea multe studii, din cauza diverselor slăbiciuni pe care le avem pentru informație, jocuri , social media, de a fii pur și simplu online.
Pârerea mea este foarte simplă, vă scriu înainte de intra în detalii, cred că orice online (joc, social media, conversație, onlinesex, gambling....etc) ne satisface rapid nevoile, vrem totul și cât mai repede! 
 
Vrem totul acum, numai pentru noi cu controlul în propriile mâini.

Am și găsit soluția, o "telecomanda online", cumparăm, ne bucrăm, împărtășim rapid emoțiile și avem în câteva secunde și feedback.
Chiar și nevoile creierului sunt 100% satisfăcute, de a fii mereu informat cu lumea din exterior. 
 
Nu uitați suntem concepuți / programați ca informația să ne garanteze supraviețuirea și o viață ma bună ( de unde?, ce?, cât?, sa găsim de mâncare, apă – inițial acesta era importanța de a fii informat)
Un singur lucru am scos din ecuație, din acest joc online, corpul. Ne satisfacem ochii, urechile, gândurile, ba chiar sistemul nervos cu răsplata primita de propiul creier – dopamina. Corpul mereu rămâne în urmă, dar nu fără consecințe. Ati auzit de probleme de coloana, probleme cervicale - pozitia de capului, sau probleme de prostata, sau de Sindromul De Quervain.

Criza emotională al erei internetului

Toate informatiile pe care le primi, sau gândurile pe care le creăm despre aceasta lume din persectiva informațiilor de pe internet este un balon urias artificial  - "Cloud Life". Este asemănător cu criza economică, un balon umflat, pompat cu bani, în cazul nostru pompat cu informații, plăceri și prieteni, la o viteza 4G.
Cum va exploda sau se va lăsa ușor dezumflat nu pot să prezic, oricum este nevoie de timp să se dovedească și pe termen lung efectele asupra populație. Just este deja obiceliurile in viata de zi cu zi si in afceri ne-a schimbat.
Trec la informații, statistici și prescurtări stiințifice.

De câte ori îți verifici telefonul, sau căsuța postală / messenger ?!

O statistică repreznetativă de la Gazelle,  indică, că, peste 25% din cei testați folosesc smarthopunurile în timp ce sunt într-o comunitate (prieteni, întâlnire, prânz).
58% dintre ei își verifică telefoanele și căsuțele în diverse situații
70% îsi verifică telefonul dupî o oră de la trezire
56% își verifică telefonul înainte de culcare
48% își verifică telefonul în timpul sfârșitul săptămânii
51% permanet își verifică telefonul în timpul vacaței
44% au confirmat că s-ar simții anxioși dacă nu ar putea interacționa cu smarthponul lor

Probabil vă puneți întrebarea, oare unde vă încadrați.
Notati zilnic minutele pentrecute pe internet sau descacați o aplicație de agest gen.

Este o intreagă industrie în spatele monitorizării celor care folosesc smartphonuri. Ușur de monitorizați fiindcă mulți folesc și localizare (GPS) sau alte aplicații de a arată locația prin social media, iar prin telefon și browser-uri sunt simplu de verifcați.

SAMS (Smartphone Addiction Management System), a comprehensive ICT system for objective assessment-based diagnosis and intervention for smartphone addiction.Ce înseamă Nomophobia ?!

Nomophobia, fobie (intensă, frica irațională) de a fi în afara contactului cu telefonului mobil.
Telefonul îți este cel mai bun prieten, te conduce peste tot de la serviciu, dormitor, timp liber, adesea ori sau mereu online?! Probabil sa fii un nomophob, verifică și citește mai jos cele 9 semne.


9 semne că sunt dependent de smartphone

9 semna că sunt nomophob


1. Înainte de culcare îmi verific încă odată telefonul mobil, indifernt la ce oră mă culc și chiar dacă sunt cu partener.
2. Nu ma deranjează dacă persoana cu care sunt la masă își verifică telefonul / navighează, am măcar și eu timp să fac la fel.
3. Duc cu mine telefonul la toaleta / duș, cu scopul de a îl folosi (peste 5 minute )
4. Ești mereu panicat să ai suficentă baterie, iar în cazul în care ai uitat incărcătorul acasă nu te simți comfortabil.
5. În momentul în care undeva ești obligat să închizi telefonul te simți frustrat sau ești convins fiindcă ai închis telefonul vei peirde o informație sau un call.
6. Ești expert în alpicații și icoane messneger.
7. Te simți frustrat când trebuie să duci la reparat smartphonul și ești nevoit să scoți telefonul vechi -not mart din sertar!
8. Peste 70% din discuțiile cu prietenii tăi le faci tot online, chat, messenger, social media.
9. După ce postezi, blog, social media.....etc o poză îți verifici statusul în fiecare 10 minute de 2 ori. Iar la final dacă nu priemești suficentă atenție devii melancolic.

Dacă la 5-6 puncte te identifici, fă o verificare în viața ta, poate ar fi cazul să închizi telefonul, calculatorul, sau să îți limitezi accesul la ele.
O idee simplă, folosește 10-30 de zile un telefon classic / sau fără acces la internet.

Nu îți place mai mult să discuți online decât fata în fată?! Ai auzit despre techno-stres !?
În afară de nomophobie mai există și alte frici și dependențe online. Termenul "tehno-stres" este un alt mod de a descrie un individ care evită interacțiunea față-în-față.Prefera să fie izolat, sau să discute doar prin metode de comunicare, probabil are inclusiv tulburări de dispoziție psihologice, cum ar fi depresia.
Digital addict
Soft addict

Cyber-relationship addiction

Online Gaming

Online Gambling

Social Media Addict


O soluție împotriva dependenților de internet și smartphone Zonă fără Mobil


În anumite restaurante deja sunt separate două zone diferite, unul dedicat celor cu telefoane și wifi iar cel de a doua celor care doresc sa interacționeze live fără telefoane.


Voi la care parte v-ați așeza la prima întâlnire?

Dacă și în Romania v-or fi expres dedicate zone NO WIFI / NO TELEPONE = QUIET ZONE va fi ușor de identifica persoanele dependente.


Nimeni nu ar vrea să fie ignorat de persoana de lîngă, este defapt o jignire, este mai intersat de un telefon.
Pur și simplu ar trebui să fimi mai atenți unul la celălalt din jurul nostru, să ne uitam în ochi celuilalt și să zimbim, un zâmbet live, este un început bun!
Adrienne, Aloe Vera Adrienne

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu